top of page

Πρακτικές Συμβουλές Διαχείρισης του Στρες των Εξετάσεων.

Αναμφισβήτητα το να καταφέρουμε να διατηρούμε όσο περισσότερο γίνεται την ψυχραιμία μας και να μην αφήνουμε το στρες και το άγχος να μας καταβάλουν αποτελεί για πολλούς μια πολύπλοκη διαδικασία. Υπάρχουν όμως και κάποιες πρακτικές λύσεις που μπορούν πολλές φορές να μας βοηθήσουν. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για μαθητές και φοιτητές που αντιμετωπίζουν το στρες των εξετάσεων:

  • Χωρίστε στα δυο ένα χαρτί. Πάνω αριστερά γράψτε: «Τα αδύναμα σημεία μου» και δεξιά «Τα δυνατά μου σημεία». Φτιάξτε έτσι μια αναλυτική λίστα με τα πράγματα που σας στρεσάρουν σχετικά με τις αδυναμίες σας άλλα και με όσα εφόδια διαθέτετε για να οδηγηθείτε στη επιτυχία των εξετάσεων.

  • Αξιολογήστε ένα προς ένα τα αδύναμα σημεία σας, καταγράψτε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα βελτιώσετε.

  • Επικεντρώστε τις σκέψεις σας στα δυνατά σας σημεία. Αντιγράψτε σε ένα χαρτί τα δυνατά σας σημεία και κολλήστε το στο γραφείο σας.

  • Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα αν σε ένα μάθημα γράφατε ως τώρα για 15 ο στόχος σας για τις τελικές εξετάσεις δε θα σας βοηθήσει να είναι το 18 αλλά το 16.

  • Θέστε σε κριτική τα αρνητικά σενάρια αποτυχίας με ερωτήσεις όπως: «Κρίνω τον εαυτό μου με ρεαλιστικά κριτήρια;», «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να στηρίζουν αυτή μου τι σκέψη;».

  • Πείτε «ΣΤΟΠ!» στο μυαλό σας κάθε φορά που σας έρχονται στο μυαλό σκέψεις ότι θα αποτύχετε. Αν αυτό δεν λειτουργεί για εσάς απλά παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Είναι μόνο σκέψεις όπως τόσες άλλες και δε σημαίνει ότι θα γίνουν η πραγματικότητα.

  • Βρείτε λίγο χρόνο για χαλάρωση με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν ακόμα και τις ημέρες των εξετάσεων.

  • Προσέξτε τον ύπνο και τη διατροφή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να έχετε τη μέγιστη απόδοση με βάση τις δυνατότητες σας.

  • Οραματιστείτε την επιτυχία. Κλείστε τα μάτια και δείτε τον εαυτό σας να μπαίνει στην αίθουσα με αυτοπεποίθηση και να γράφει καλά.

  • Σχετικά με τις πανελλήνιες, σκεφτείτε από τώρα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν περάσετε στη σχολή που θέλετε. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε απόλυτα, τύπου «άσπρο» ή «μαύρο».

Όσο για τους γονείς, θα βοηθούσε να αναλογιστούν το πώς νοηματοδοτούν οι ίδιοι την επίδοση των παιδιών τους στις εξετάσεις, το δικό τους στρες και τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά τους.

Θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν καλύτερα αν σκεφτούν τρόπους χαλάρωσης για τους ίδιους και για τα παιδιά, εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και πρακτικούς τρόπους με τους οποίους θα τα βοηθήσουν σε αυτή τη δοκιμασία π.χ. να ακούσουν τις ανησυχίες και τους φόβους των παιδιών, να τους δείξουν εμπιστοσύνη, να τα ενθαρρύνουν ώστε να εντάσσουν κάποιες ευχάριστες και χαλαρωτικές δραστηριότητες στο πρόγραμμα τους και να διατηρούν μια όσο το δυνατόν ήρεμη ατμόσφαιρα στο σπίτι.




bottom of page